Fredag den 13 og Lucia!

Hei!

Alle besøkende!

I gamle dager, trodde man at hvis man ikke hadde bakt 7 sorter julesmåkaker og pyntet til jul natt til denne dagen! Kunne et underjordisk kvinne vesen ved navn Lussi som er en Vetten!

Altså en meget farlig heks! Og kunne gjøre mye skade når hun ble sint. For da kunne hun slippe løs alle sine ondekrefter. Dette var forbundet med overtro og Norsk gammaldags Folketro.

Men i dag, så er det forbundet med en helgen i den katolske kirke.

Men betydde mye for den protestatiske befolkning også.

Det var en jente som hadde en syk mor og hun gjorde etterannet i bønn til Gud! Hun var født i Italia. Og forkynnet hva Gud gjorde for hun! Men statsholder likte ikke kristendommen så han begjæret henne drept. De prøvde først og brenne henne clevende på bålet, men ild kunne ikke skade henne! Så dermed så døde hun Martyr døden, på en annen måte, hun fikk oggså stikket ut sine øyner. Dermed ble hun erklært som en helgen i den katolske kirke og protestanter tok også henne inn i varmen.

Hun fikk navnen Sankt Lucia. Og det er hun vi synger om i Lucia sangen som er norsk oversatt fra svensk! Men den orginale sangen har ikke noe med helgen det er en Napolisk folkevise om en kirke i en bydel ved navn santa Lucia i en by som betydde mye for dem i Italia. Lussekattene er opprinnelig tysk! Mine Lekekamerater feiret dagen med juletrefest med fisk og boller.